Η Τουρκία βρίσκεται στα τελικά στάδια των διαπραγματεύσεων με την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Chery.
Η Άγκυρα επιδιώκει να εμβαθύνει τις σχέσεις της με τους Κινέζους κατασκευαστές, στο πλαίσιο της στρατηγικής της να ενισχύσει την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων (EVs) στη χώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα από τουρκικές ιστοσελίδες.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά με το ύψος της επένδυσης ή το χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας με την Chery.
Ωστόσο, η επένδυση αυτή θα ακολουθήσει την πρόσφατη συμφωνία της Τουρκίας με την BYD, άλλη μία κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία, για την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων, αξίας 1 δισ. δολαρίων, με ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 150.000 οχημάτων.
Σε πρόσφατη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Chery International, Guibing Zhang, με την παρουσία του Υπουργού Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, Mehmet Fatih Kacir. Η Chery δεν έχει ακόμη σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις.
Η Τουρκία προσφέρει κίνητρα για επενδύσεις σε εργοστάσια κατασκευής ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών ελαφρύνσεων και παραχώρησης γης, με την προϋπόθεση ότι η ετήσια παραγωγή θα ανέρχεται τουλάχιστον σε 150.000 οχήματα.
Οι επενδυτές έχουν, επίσης, τη δυνατότητα να πουλήσουν έναν συγκεκριμένο αριθμό αυτοκινήτων στην εγχώρια αγορά χωρίς δασμούς.
Με την ύπαρξη εγκαταστάσεων παραγωγής από μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Ford, η Renault, η Stellantis, η Toyota και η Hyundai, η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να παράγει έως και 2 εκατομμύρια οχήματα ετησίως, με το ένα τρίτο της δυναμικότητας να είναι αφιερωμένο στα εμπορικά οχήματα.
Η κυβέρνηση της Τουρκίας, μέσω των συμφωνιών με Κινέζους κατασκευαστές, επιδιώκει να επιταχύνει τη μετάβαση της αυτοκινητοβιομηχανίας της προς την ηλεκτροκίνηση, ενισχύοντας την παραγωγική της βάση και προσελκύοντας διεθνείς επενδύσεις στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων.