ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Video: Ο Mark Webber εξηγεί το KERS και τη ρυθμιζόμενη πτέρυγα!

redbull-webber-kers-adjustable-rear-wing

Η F1 ετοιμάζεται να πατήσει γκάζι και μαζί με τη νέα αγωνιστική περίοδο το caroto.gr, που στην πορεία θα αναλύσει διάφορες τεχνολογίες του κορυφαίου θεσμού στον μηχανοκίνητο αθλητισμό…

  • Μετά την αναβολή του GP στο Μπαχρέιν, το πρωτάθλημα της Formula 1 ετοιμάζεται να… εκκινήσει στην Αυστραλία στην πίστα του Albert Park με τον αγώνα να διεξάγεται στις 27 Μαρτίου (ώρα Ελλάδος 9:00). Στην φετινή σεζόν το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο γνωστό σύστημα KERS και στην δυνατότητα εφέτος της μεταβολής της θέσης της πίσω πτέρυγας (η μεταβολή της εμπρός καταργήθηκε όπως και ο διπλός αεροδυναμικός διαχύτης) αλλάζοντας την αεροδυναμική για θεαματικές προσπεράσεις. Πάντως, υπάρχουν πολλές ενστάσεις πάνω σε θέματα ασφαλείας όπως υποστηρίζει ο Sebastian Vettel και στο διαδίκτυο “τρέχει” μία είδηση πως οι πιλότοι σκέπτονται να απεργήσουν και να μη γίνει το GP της Αυστραλίας λόγω των κινδύνων που εγκυμονεί η κινούμενη πίσω πτέρυγα.
pirelli-f1-tyre-colours-type
H Pirelli ανακοίνωσε τον τύπο και το χρώμα που θα διακρίνει το κάθε ελαστικό με τις έξι διαφορετικές γόμες. Συγκεκριμένα, ο χρωματισμός αφορά στην επωνυμία της εταιρίας και της λέξης P Zero στα τοιχώματα των ελαστικών τα οποία κατατάσσονται σε βρόχινα (πορτοκαλί), ενδιάμεσα (γαλάζιο), μαλακή γόμα (κίτρινο), πολύ μαλακή (κόκκινο), μεσαία (λευκό) και σκληρή (ασημί).
  • Συνήθως μία πτέρυγα έχει διάκενο 10-15 mm -σε σχέση με το δεύτερο σχεδόν οριζοντιωμένο στοιχείο της- το οποίο πλέον μπορεί να “ανοίξει” με υδραυλικό τρόπο έως τα 50 mm· όσο μεγαλύτερο είναι το κενό τόσο μικρότερο το κάθετο αεροδυναμικό φορτίο (η αρνητική άντωση ή down force). Κατά την περίοδο των ελεύθερων δοκιμαστικών και των κατατακτήριων ο οδηγός μπορεί να ρυθμίσει όπως θέλει την πτέρυγα, όσες φορές θέλει και σε οποιοδήποτε σημείο της πίστας. Στην διάρκεια του αγώνα η επαναρρύθμιση της πτέρυγας δεν μπορεί να γίνει αν δεν περάσουν δύο γύροι από την τελευταία φορά που άλλαξε γωνία. Η ρύθμιση της πτέρυγας μπορεί να γίνει σε συγκεκριμένα σημεία της πίστας και όταν η διαφορά από το προπορευόμενο μονοθέσιο είναι μικρότερη ή ίση του 1 sec. Ο πιλότος μπορεί αλλάξει την πτέρυγα στον αγώνα πιέζοντας ένα διακόπτη στο τιμόνι αλλά μόνο όταν ειδοποιηθεί από το control ότι το συγκεκριμένο σύστημα έχει ενεργοποιηθεί. Στη συνέχεια η πτέρυγα επανέρχεται στην αρχική της θέση μόλις ο πιλότος πιέσει το πεντάλ των φρένων.

+ video από την Sauber!

caroto

Ένας για όλους και όλοι για το caroto.gr! Το προφίλ της ομάδας του μοναδικού site στο διαδίκτυο που εστιάζει στην τεχνολογία του αυτοκινήτου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close

Σας αρέσει το caroto;

Η διαφήμιση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το caroto που διαβάζετε καθημερινά. Μία μικρή υποστήριξη θα ήταν να απενεργοποιήσετε το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων AdBlock. Το caroto team σας ευχαριστεί!